Publications and Articles
The following overview shows Publications from several technical magazines (in German as well as in English Language). The articles inform you about events and results in the context of the "International Olive Oil Award - Zurich" and the "Olio" from previous years (since 2002) until today ... as well as about other interesting aspects around the topic of "Extra Virgin Olive Oil".
Publications / Articles in German
- Bongartz A., Schneller R., Popp M.: OLIO 2016 - «Publikumsfavoriten(PDF 531,4 KB)», Salz & Pfeffer, 07/2016
- Bongartz A., Schneller R., Popp M.: OOA 2016 - «Es ist nicht alles Gold(PDF 343,1 KB)», Salz & Pfeffer, 04/2016
- Bongartz A., Schneller R., Popp M.: OLIO 2015 - "Habemus oleum(PDF 217,4 KB)", Salz & Pfeffer, 07/2015
- Bongartz A., Schneller R., Popp M: "Woran erkennt man gutes Olivenöl(PDF 371,7 KB)?", ZHAW, März 2015
- Bongartz A., Schneller R., Popp M.: IOOA 2015 - "Die Etikette achten(PDF 236,3 KB)", Salz & Pfeffer, 04/2015
- Bongartz A., Schneller R.: OLIO 2014 - "Das Publikum hat entschieden(PDF 1,1 MB)", Salz & Pfeffer, 08/2014
- Bongartz A., Schneller R.: IOOA 2014 - "Keine Butterbriefe mehr(PDF 636,3 KB)", Salz & Pfeffer, 03/2014
- Bongartz A., Schneller R.: IOOA / OLIO 2013 - "Bunt ist besser(PDF 295,8 KB)", Salz & Pfeffer, 02/2014
- Bongartz A., Popp M.: OLIO 2013 - "Sie haben entschieden(PDF 896,8 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2013
- Bongartz A., Popp M: IOOA 2013 - "Die Sieger sind gekürt(PDF 942,5 KB)", Magazin Salz & Pfeffer 04/2013
- Bongartz A.: IOOA / OLIO 2012 - "Zwischen Tradition und Moderne(PDF 129,1 KB)", Salz & Pfeffer, 02/2013
- Bongartz A., Popp M.: OLIO 2012 - "Transparenz schaffen(PDF 937,9 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2012
- Bongartz A.: "Booklet 11th Int. Olive Oil Award - Zurich 2012", 04/2012
- Bongartz A., Popp M.: IOOA 2012 - "Elf Jahre Olivenölkompetenz(PDF 1,6 MB)", Salz & Pfeffer, 03/2012
- Bongartz A., Popp M.: IOOA / OLIO 2011 - "Olivenöl, Was Sie schon immer wissen wollten(PDF 249,6 KB)", Salz & Pfeffer, 01/2012
- Bongartz A., Popp M.: OLIO 2011 - "OLIO 2011 - Die Qualität steht beim Konsumenten im Vordergrund(PDF 1,4 MB)", Salz & Pfeffer, 08/2011
- Bongartz A.: "Zehn Jahre «International Olive Oil Award – Zurich» (online-Artikel)(PDF 612,9 KB)", Lebensmitteltechnologie (LT), www.lt-magazin.ch, 06/2011
- Bongartz A.: "Booklet 10th Int. Olive Oil Award - Zurich 2011", 04/2011
- Bongartz A., Popp M.: IOOA 2011 - "International Olive Oil Award & Olive Congress 2011 - 10 Jahre Olivenölprämierung in der Schweiz"(PDF 174,5 KB), Salz & Pfeffer, 03/2011
- Bongartz A., Popp M.: IOOA / Olio 2010 - "10-Jahr-Jubiläum des International Olive Oil Award & OLIO - Ein Olivenölevent stellt sich vor"(PDF 205,4 KB), Salz & Pfeffer, 01/2011
- Bongartz A., Popp M.: OLIO 2010 - "OLIO 2010 - Der Konsumententest(PDF 274,9 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2010
- Bongartz A.: "Booklet 9th Int. Olive Oil Award - Zurich 2010", ISBN: 978-3-905883-17-6, 04/2010
- Bongartz A.: IOOA 2010 - "International Olive Oil Award & Olio 2010 - Spanische Öle immer besser ?(PDF 174,3 KB)", Salz & Pfeffer, 03/2010
- Bongartz A., Popp M.: IOOA / OLIO 2009 - "International Olive Oil Award & Olio 2009 - Konsumentenmeinung vs. Sensorische Eigenschaften von Olivenöl(PDF 144,2 KB)", Salz & Pfeffer, 01/2010
- Bongartz A., Popp M.: OLIO 2009 - "OLIO 2009 - And the winner is ...(PDF 195,3 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2009
- Bongartz A.: "Booklet 8th Int. Olive Oil Award - Zurich 2009", ISBN: 978-3-905883-17-6, 04/2009
- Bongartz A.: IOOA 2009 - "International Olive Oil Award - Die besten Olivenöle sind erkoren(PDF 103,3 KB)", Salz & Pfeffer, 03/2009
- Bongartz A.: IOOA / OLIO 2008 - "International Olive Oil Award & Olio 2008 - Transparenz schaffen(PDF 193,7 KB)", Salz & Pfeffer, 01/2009
- Bongartz A.: "Kein Öl ist gleich wie ein anderes(PDF 300,8 KB)", ALIMENTA, 23/2008
- Bongartz A., Popp M.: OLIO 2008 - "OLIO 2008 - Die Besten Olivenöle(PDF 184,6 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2008
- Schramm S., Bongartz A.: IOOA 2008 - "7. Internationaler Olive Oil Award 2008 - Beste Öle(PDF 115,8 KB)", Salz & Pfeffer, 03/2008
- Bongartz A.: IOOA / OLIO 2007 - "International Olive Oil Award & Olio 2007 - Die Eigenheiten der Olivenöle(PDF 97,4 KB)", Salz & Pfeffer, 01/2008
- Bongartz A.: "Sensorische Besonderheiten - Beurteilungskriterien von "Nativem Olivenöl Extra"(PDF 718,0 KB), DLG Test Lebensmittel, DLG verlag, Frankfurt, 09/2007
- Bongartz A.: OLIO 2007 - "OLIO 2007 - Mehr als 150 Öle - … aber welches ist das beste ?(PDF 184,1 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2007
- Schramm S., Bongartz A.: IOOA 2007 - "6. Internationaler Olive Oil Award 2007 - Teilnehmerrekord am Olive Oil Award 2007(PDF 101,6 KB)", Salz & Pfeffer, 03/2007
- Bongartz A.: "Aus der Welt der Oliven(PDF 188,1 KB)", Salz & Pfeffer, 02/2007
- Bongartz A.: IOOA / OLIO 2006 - "International Olive Oil Award & Olio 2006 - Die Eigenheiten der Olivenöle(PDF 97,4 KB)", Salz & Pfeffer, 01/2007
- Bongartz A.: "Natives Olivenöl - Sensorik spezifischer Produktgruppen", Praxishandbuch Sensorik, Loseblattsammlung, Behr's Verlag, ISBN 978-3-86022-958-3, Hamburg, 2006
- Schramm S., Bongartz A.: OLIO 2006 - "International Olive Oil Award & Olio 2006 - Die Schweiz schwimmt im Olivenöl(PDF 123,7 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2006
- Schramm S., Bongartz A.: IOOA 2006 - "5. Internationaler Olive Oil Award 2006 - Olivenöl aus Italien mit Bestnoten(PDF 72,4 KB)", Salz / Pfeffer, 03/2006
- Bongartz A.: IOOA / OLIO 2005 - "Olive Oil Award & Olio 2005 - Es bleibt spannend …", Salz & Pfeffer, 02/2006
- Schramm S., Bongartz A.: OLIO 2005 - "Olive Oil Award & Olio 2005 - Olivenöl - Marktüberflutung(PDF 113,3 KB)", Salz & Pfeffer, 08/2005
- Schramm S., Bongartz A.: IOOA 2005 - "4. Internationaler Olive Oil Award 2005 - Neuer Rekord(PDF 301,7 KB)", Salz & Pfeffer, 03/2005
- Bongartz, A. IOOA / OLIO 2004 - "Olive Oil Award & OLIO 2004 - Breitengeschmack ist messbar(PDF 278,2 KB)", Salz & Pfeffer, 01/2005
- Schramm S., Bongartz A.: OLIO 2004 - "3. Internationaler Olive Oil Award 2004 - Objektiv und Subjektiv", Salz & Pfeffer, 10/2004
- Schramm S., Bongartz A.: IOOA 2004 - "International Olive Oil Award - Zurich 2004", Salz & Pfeffer, 03/2004
- Bongartz A.: IOOA / OLIO 2003 - "Über Geschmack lässt sich vielleicht doch streiten(PDF 476,2 KB)", Salz & Technik, 02/2004
- Schramm S., Bongartz A.: OLIO 2003 - "Wettbewerb - Olivenöl im Vergleich(PDF 102,7 KB)", Salz & Pfeffer, 09/2003
- Näf W., Bongartz A.: IOOA 2003 - "Olivenöl sensoriert - von muffig-feucht bis mandelartig(PDF 67,5 KB)", Salz & Pfeffer, 03/2003
- Bongartz A.: "Olivenöl in der Degustation - Wie man Olivenöl degustiert(PDF 2,5 MB)", Salz & Pfeffer, 03/2002
Publications / Poster / Presentations in English
- Bongartz, Annette; Popp, Martin; Schneller, Reinhard; Oberg, Dieter.: Evaluation of the “Harmony Value”: A Sensory Method to Discriminate the Quality Range within the Category of EVOO. In: Dimitrios Boskou; Maria Lisa Clodoveo (Hg.). PRODUCTS FROM OLIVE TREE. (137-155). ;-: InTech. Peer reviewed. 2016
- Bongartz A., Popp, M.: "Harmony" of Extra Virgin Olive Oils (EVOOs): Insights from the long-term project “International Olive Oil Award – Zurich”. Poster in the 6th European Conference on Sensory and Consumer Research 2014
- Valli E., Bendini A., Popp M., Bongartz, A.: Sensory analysis and consumer acceptance of 140 high-quality extra virgin olive oils(PDF 494,4 KB), Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014
- Bongartz A., Popp M.: Quality Discrimination of EVOOs - Insights from the long-term project: International Olive Oil Award - Zurich(PDF 1,2 MB), EuroFedLipids Congress in Antalya, 2013, Poster
- Dierkes G., Krieger S., Dück R., Bongartz A., Schmitz O. J., Hayen H.:"HPLC-MS profiling of Phenolic Compounds for Evaluation of Olive Oil Bitterness and Pungency(PDF 1,5 MB)", Journal of Agricultural and Food Chemistry, 07/2012
- Dierkes G., Guth H., Bongartz A., Hayen H.: "Quality Evaluation of Olive Oil by Statistical Analysis of Multicomponent Stable Isotope Dilution Assay Data of Aroma Active Compounds(PDF 236,1 KB)", Journal of Agricultural and Food Chemistry, 11/2011
- Bongartz A., Oberg D.G.:, Sensory Evaluation of EVOO Extended to include the Quality Factor Harmony(PDF 146,8 KB), Journal of Agricultural Science and Technology, A1 (2011), 422-435
- Bongartz A., Oberg D.G.: Sensory Evaluation of Olive Oil (Paneltest, Evaluation of Harmony and Persistency and Aroma Description)(PDF 203,7 KB), World Congress on Oils and Fats in Sydney, Eurofedlipids in Graz, 2009, Poster & Presentation
- Bongartz A.: REVIEW - International Olive Oil Award - Zurich / OLIO(PDF 349,6 KB), World Congress on Oils and Fats in Sydney, Eurofedlipids in Graz, 2009, Poster & Presentation
- Biedermann M., Grob K., Bongartz A., Mariani C.: "Fatty Acid methyl and ethyl esters as well as wax esters for evaluating the quality of olive oils(PDF 645,0 KB)", Eur Food Res Technol, 06/2008