Was isst die Schweiz?
Lebensmittelverzehr, Ernährungsmuster und Lebensstil in den Schweizer Sprachregionen
Beschreibung
Mit Daten der menuCH-Erhebung werden kulturelle Unterschiede zwischen den Sprachregionen in Bezug auf Lebensmittelverzehr, Ernährungsmuster und Lebensstil untersucht. Unterschiede im Konsum von Fleisch und Fleischprodukten, Milch und Milchprodukten sowie Getränken werden identifiziert, mit den gängigen Ernährungs-empfehlungen verglichen und in Bezug auf ihre Vorteile und Risiken bewertet. Mittels einer Fallstudie wird der Zusammenhang zwischen dem Verzehr von rotem und verarbeitetem Fleisch und dem Risiko für Dickdarmkrebs analysiert. Aus den menuCH-Daten hervorgegangene Ernährungsmuster werden mit etablierten Mustern wie der mediterranen Ernährung oder dem «Healthy Eating Index» verglichen und mit regionalen Krankheits-/Sterbemustern in der Schweiz in Beziehung gesetzt. Die Ernährungsdaten der Schweizerischen Gesundheitsbe-fragung werden validiert mit den entsprechenden Daten aus menuCH sowie mit dem Vergleich des Zusammen-hangs zwischen anthropometrischen Parametern und Ernährungsmustern einerseits und sozioökonomischen/ demographischen Faktoren andererseits.
Eckdaten
Projektleitung
Dr. Sabine Rohrmann
Co-Projektleitung
Projektteam
Dr. Faeh David, Dr. Ivo Kaelin, Prof. Dr. Wilkes Martin, Anna Wróbel
Projektpartner
Universität Zürich / Institut für Epidemiologie, Biostatistik und Prävention
Projektstatus
abgeschlossen, 06/2017 - 12/2020
Institut/Zentrum
Institut für Lebensmittel- und Getränkeinnovation (ILGI); Institut für Computational Life Sciences (ICLS)
Drittmittelgeber
Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen BLV
Publikationen
-
Characterisation of meat consumption across sociodemographic, lifestyle and anthropometric groups in Switzerland : results from the National Nutrition Survey menuCH
2022 Tschanz, Linda; Kaelin, Ivo; Wróbel, Anna; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie
-
Different dietary assessment methods, similar conclusions? : comparison of a country's adherence to food-based dietary guidelines as depicted in two population-based surveys using different dietary assessment methods
2022 Karavasiloglou, Nena; Pestoni, Giulia; Dehler, Anna; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Rohrmann, Sabine
-
The first characterisation of meat consumption across sociodemographic, lifestyle and anthropometric groups in Switzerland : results from the National Nutrition Survey menuCH
2021 Tschanz, Linda; Kaelin, Ivo; Wróbel, Anna; Pestoni, Guilia; Rohrmann, Sabine; Herter-Aeberli, Isabelle; Sych, Janice Marie
-
Does diet map with mortality? : Ecological association of dietary patterns with chronic disease mortality and its spatial dependence in Switzerland
2021 Pestoni, Giulia; Karavasiloglou, Nena; Braun, Julia; Krieger, Jean-Philippe; Sych, Janice Marie; Bopp, Matthias; Faeh, David; Gruebner, Oliver; Rohrmann, Sabine
-
No-meat eaters are less likely to be overweight or obese, but take dietary supplements more often : results from the Swiss National Nutrition survey menuCH
2020 Steinbach, Lydia; Rohrmann, Sabine; Kaelin, Ivo; Krieger, Jean-Philippe; Pestoni, Giulia; Herter-Aeberli, Isabel; Faeh, David; Sych, Janice Marie
-
The importance of sweet beverage definitions when targeting health policies : the case of Switzerland
2020 Sousa, Angelica; Sych, Janice Marie; Rohrmann, Sabine; Faeh, David
-
menuCH - wie ernährt sich die Schweiz
2020 Rohrmann, Sabine; Pestoni, Giulia; Krieger, Jean-Philippe; Faeh, David; Sych, Janice Marie; Chatelan, Angeline; Bochud, Murielle
-
Daily and meal-based assessment of dairy and corresponding protein intake in Switzerland : results from the National Nutrition Survey menuCH
2020 Inanir, Dilara; Kaelin, Ivo; Pestoni, Giulia; Faeh, David; Müller, Nadina; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie
-
Intake of processed meat and association with sociodemographic and lifestyle factors in a representative sample of the Swiss population
2019 Sych, Janice; Kaelin, Ivo; Gerlach, Fabienne; Wróbel, Anna; Le, Thu; FitzGerald, Rex; Pestoni, Giulia; Faeh, David; Krieger, Jean-Philippe; Rohrmann, Sabine
-
Cultural differences in diet and determinants of diet quality in Switzerland : results from the national nutrition survey menuCH
2019 Pestoni, Giulia; Krieger, Jean-Philippe; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Rohrmann, Sabine
-
Dairy consumption and its distribution throughout the day in the Swiss language regions : results from the national nutrition survey menuCH
2019 Inanir, Dilara; Kaelin, Ivo; Müller, Claudia; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie
-
Determinants of diet quality and differences in food consumption between language regions of Switzerland
2018 Sych, Janice Marie
-
Determinants of diet quality and differences in food consumption between Swiss language regions
2018 Pestoni, G.; Krieger, J.-P.; Sych, J. M.; Fäh, D.; Rohrmann, S.
-
Dietary patterns and their sociodemographic and lifestyle determinants in Switzerland : results from the national nutrition survey menuCH
2018 Krieger, Jean-Philippe; Pestoni, Giulia; Cabaset, Sophie; Brombach, Christine; Sych, Janice Marie; Schader, Christian; Faeh, David; Rohrmann, Sabine
-
Quels sont les types de déjeuner consommés en Suisse et sont-ils associés à la qualité globale de l'alimentation?
2018 Krieger, Jean-Philippe; Chatelan, Angeline; Pestoni, Giulia; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Bochud, Murielle; Rohrmann, Sabine
-
Le type de déjeuner est-il associé à la qualité globale de l’alimentation en Suisse? Données de l’enquête nationale sur l’alimentation menuCH
2018 Krieger, Jean-Philippe; Chatelan, Angeline; Pestoni, Giulia; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Bochud, Murielle; Rohrmann, Sabine