Prof. Dr. Irene Chetschik
Prof. Dr. Irene Chetschik
ZHAW
Life Sciences und Facility Management
Forschungsgruppe für Lebensmittel-Chemie
8820 Wädenswil
Arbeit an der ZHAW
Tätigkeit
Leitung Forschungsgruppe Lebensmittelchemie
Netzwerk
Mitglied in Netzwerken
Gesellschaft Deutscher Chemiker
ORCID digital identifier
Projekte
- Decoding of flavour properties of selectecd cocoa liquors / Projektleiter:in / laufend
- Elucidation of aroma compounds in hemp / Projektleiter:in / laufend
- Molecular Sensory Guided Flavor Improvement of Plant-Based Egg / Projektleiter:in / laufend
- Mikrobielle Reduktion von Zearalenon, einem getreiderelevanten Mykotoxin / Stellv. Projektleiter:in / abgeschlossen
- Wurzeln als regionale Lebensmittelrohstoffe / Projektleiter:in / abgeschlossen
- Vanille / Projektleiter:in / abgeschlossen
- Fruit to Bar – Innovative Nach-Ernte-Prozessierung von entpulpten Kakaobohnen und -pulpe für "single source" Schokolade / Co-Projektleiter:in / abgeschlossen
- PE(K)O Sustain – Physikalisch modifizierte Öle als nachhaltige Alternative zu tropischen Fetten für die Back- und Süsswarenindustrie / Teammitglied / abgeschlossen
- SONEVA / Projektleiter:in / abgeschlossen
- CREATE – Mikroorganismen zur Förderung gesunder Lebensmittel aus Hülsenfrüchten / Co-Projektleiter:in / abgeschlossen
- InnoYeast - Etablierung und Optimierung eines Herstellungsverfahrens für innovative funktionelle Hefen / Teammitglied / abgeschlossen
- Pflanzliche Fleischanaloge hergestellt durch innovative Vor-Prozessierung und Extrusion (PlantEAT) / Co-Projektleiter:in / abgeschlossen
- Cocoa in Numbers – from data to knowledge / Projektleiter:in / abgeschlossen
- Entwicklung einer Sorptiven Niedertemperatur Trocknung / Teammitglied / abgeschlossen
- Strategien zur Reduktion von Mykotoxinen in Getreidenebenproduktströmen / Co-Projektleiter:in / abgeschlossen
- CocArom – Cocoa Aroma by Cultures: Einfluss von mikrobiellen Kulturen auf die Aromabildung während der Kakaobohnenfermentation und die Sensorik der Kakaomasse und Schokolade / Teammitglied / abgeschlossen
- Die Kaffee Blockchain – Vom Feld zur Tasse / Teammitglied / abgeschlossen
- Entwicklung eines Antioxidationsmittels für die Verarbeitung von frischen Früchten und Gemüse auf Basis von Rhabarbersaft / Teammitglied / abgeschlossen
- Impact of yeast on bread flavour / Teammitglied / abgeschlossen
Publikationen
-
Mischler, Sandra; André, Amandine; Chetschik, Irene; Miescher Schwenninger, Susanne; et al.,
2024.
Microorganisms.
12(9), S. 1892.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/microorganisms12091892
-
Streule, Stefanie; André, Amandine; Freimüller Leischtfeld, Susette; Chatelain, Karin; Gillich, Elodie; Chetschik, Irene; Miescher Schwenninger, Susanne,
2024.
Foods.
13(16), S. 2590.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/foods13162590
-
Tran, Thi Khanh Linh; Salvatore, Ivana; Geller, Joel; Theodoracakis, Emmanuelle; Ullrich, Lisa; Chetschik, Irene,
2024.
Molecular aroma composition of vanilla beans from different origins.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
72(34), S. 19120-19130.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.4c04775
-
André, Amandine; Hecht, Katrin; Mischler, Sandra; Stäheli, Luca; Kerhanaj, Fllanza; Buller, Rebecca; Kinner, Mathias; Freimüller Leischtfeld, Susette; Chetschik, Irene; Miescher Schwenninger, Susanne; Müller, Nadina,
2024.
Food Research International.
186(114364).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114364
-
Mischler, Sandra; André, Amandine; Freimüller Leischtfeld, Susette; Müller, Nadina; Chetschik, Irene; Miescher Schwenninger, Susanne,
2024.
Applied Microbiology.
4(1), S. 96-111.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/applmicrobiol4010007
-
Ullrich, Lisa; Gillich, Elodie; André, Amandine; Panarese, Sandra; Imhaus, Anne Flore; Fieseler, Lars; Chetschik, Irene,
2023.
Applied Sciences.
13(19), S. 10885.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/app131910885
-
Ullrich, Lisa; Casty, Bettina; André, Amandine; Hühn, Tilo; Chetschik, Irene; Steinhaus, Martin,
2023.
Influence of the cocoa bean variety on the flavor compound composition of dark chocolates.
ACS Food Science & Technology.
3(3), S. 470-477.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00418
-
Ullrich, Lisa; Casty, Bettina; André, Amandine; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2022.
Decoding the fine flavor properties of dark chocolates.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
70(42), S. 13730-13740.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c04166
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
70(13), S. 4057-4065.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c08238
-
Schlüter, Ansgar; André, Amandine; Hühn, Tilo; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
70(51), S. 16335-16346.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.2c06493
-
André, Amandine; Müller, Nadina; Chetschik, Irene,
2022.
Occurrence of zearalenone and enniatin B in Swiss wheat grains and wheat flours.
Applied Sciences.
12(20), S. 10566.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/app122010566
-
André, Amandine; Casty, Bettina; Ullrich, Lisa; Chetschik, Irene,
2022.
Heliyon.
8(9), S. e10770.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e10770
-
Chetschik, Irene,
2021.
Chimia.
75(11), S. 981.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.2533/chimia.2021.981
-
Ullrich, Lisa; Neiens, Silva; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2021.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
69(30), S. 8504-8510.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c02287
-
André, Amandine; Leupin, Marianne; Kneubühl, Markus; Pedan, Vasilisa; Chetschik, Irene,
2020.
Plants.
9(12), S. 1740.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/plants9121740
-
Häfele, Martin; Flüeler, Thomas; Gerber, Oliver; Chetschik, Irene; Casty, Bettina; Daniel, Z'graggen; Konrad, Bernath; Hühn, Tilo,
2019.
Rhabarbersaft als biologische Möglichkeit der Enzymkontrolle bei der Herstellung von Apfelsäften.
Flüssiges Obst.
2019(11), S. 388-392.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-19116
-
Chetschik, Irene; Pedan, Vasilisa; Chatelain, Karin; Kneubühl, Markus; Hühn, Tilo,
2019.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
67(14), S. 3991-4001.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b06800
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2019.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b06119
-
Pedan, Vasilisa; Rohn, Sascha; Holinger, Mirjam; Hühn, Tilo; Chetschik, Irene,
2018.
Bioactive compound fingerprint analysis of aged raw pu’er tea and young ripened pu’er tea.
Molecules.
23(8).
Verfügbar unter: https://doi.org/10.3390/molecules23081931
-
Chetschik, Irene; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Schlüter, Ansgar; Bernath, Konrad; Hühn, Tilo,
2017.
Journal of Agricultural and Food Chemistry.
66(10), S. 2467-2472.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b05008
-
André, Amandine; Gillich, Elodie; Ullrich, Lisa; Chetschik, Irene,
2023.
Decoding the key flavour compounds of cocoa using mass spectrometry [Poster].
In:
6th International Mass Spectrometry School, Cagliari, Italy, 17-22 September 2023.
-
Kneubühl, Markus; André, Amandine; Chetschik, Irene,
2021.
In:
Proceedings of the 16th Weurman Flavour Research Symposium.
16th Weurman Flavour Research Symposium, online, 4-6 May 2021.
Zenodo.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.5281/zenodo.5513767
-
Chetschik, Irene; Chatelain, Karin,
2022.
Aroma Kit Cocoa : an olfactory library for cocoa and chocolate [Poster].
In:
Choco Tec, Cologne, Germany, 13-15 December 2022.
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; André, Amandine; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
In:
International Symposium on Cocoa Research (ISCR), Montpellier, France, 5-7 December 2022.
-
Chetschik, Irene; Chatelain, Karin; Keller, Regula; Miescher Schwenninger, Susanne; Trachsel, Sonja; Walder, Tim,
2022.
Cocoa in numbers : from data to knowledge.
Transfer English edition.
2022(2), S. 16.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-27413
-
Chetschik, Irene; Chatelain, Karin,
2022.
Aroma Kit Cocoa : an olfactory library for cocoa and chocolate [Poster].
In:
10th Round Table Cocoa, Hamburg, Germany, 2-3 June 2022.
-
Chatelain, Karin; André, Amandine; Freimüller Leischtfeld, Susette; Schneider, Monika; Wick, Sylvia; Keller, Regula; Trachsel, Sonja; Waldner, Tim; Vorburger, Robert; Miescher Schwenninger, Susanne; Chetschik, Irene,
2022.
Cocoa in numbers : from data to knowledge [Poster].
In:
10th Round Table Cocoa, Hamburg, Germany, 2-3 June 2022.
-
Chetschik, Irene; André, Amandine,
2021.
Fibre-type hemp in the food and beverage industry : from the field to the molecule of interest.
Transfer English edition.
2021(1), S. 10.
Verfügbar unter: https://doi.org/10.21256/zhaw-23225
-
Laube, Priscilla; Schneller, Reinhard; Chetschik, Irene,
2019.
Aroma characterisation of Pu-Erh teas [Poster].
In:
Cocotea2019 : book of abstracts.
Fifth International Congress on Cocoa Coffee and Tea 2019, Bremen, 26th - 28th June 2019.
S. 77.
-
Chetschik, Irene; Chatelain, Karin; Miescher Schwenninger, Susanne; Stucki, Matthias; Trachsel, Sonja; Wick, Sylvia; Vorburger, Robert; Schneider, Monika; Bratschi, Thomas; Hühn, Tilo,
2019.
Cocoa in numbers : from data to knowledge [Poster].
In:
8. Round Table Cocoa, Hamburg, 13 - 14. Juni 2019.
-
Schildberger, David; Stutz, Irene; Weber, Carlo; Pedan, Vasilisa; Schlüter, Ansgar; Huber, Petra; Chatelain, Karin; Chetschik, Irene; Eibl, Dieter; Hühn, Tilo; Eibl-Schindler, Regine,
2018.
Cast off! Chocolate from cacao cell cultures [Poster].
In:
New Harvest 2018 Conference, Cambridge, USA, 20-21 July 2018.
-
André, Amandine; Hecht, Katrin; Mischler, Sandra; Freimüller Leischtfeld, Susette; Kinner, Mathias; Stäheli, Luca; Kerhanaj, Fllanza; Buller, Rebecca; Miescher Schwenninger, Susanne; Chetschik, Irene; Müller, Nadina,
2023.
Eine biologische Strategie zur Reduzierung des Zearalenongehalts in infizierten Weizenkörnern.
In:
9. D-A-CH-Tagung für angewandte Getreidewissenschaften, Detmold, Deutschland, 5.-6. Oktober 2023.
-
André, Amandine; Gillich, Elodie; Ullrich, Lisa; Chetschik, Irene,
2023.
Decoding the key flavour compounds of cocoa using mass spectrometry.
In:
6th International Mass Spectrometry School, Cagliari, Italy, 17-22 September 2023.
-
Ullrich, Lisa; Casty, Bettina; André, Amandine; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2022.
Decoding the fine flavour properties of dark chocolates.
In:
International Symposium on Cocoa Research (ISCR), Montpellier, France, 5-7 December 2022.
-
Cordero, Chiara; Chetschik, Irene,
2022.
In:
100 + 1 year anniversary of Société Chimique de Genève, Genève, Switzerland, 28 November 2022.
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Kneubühl, Markus; Chatelain, Karin; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2022.
In:
51. AK Schoko, Kilchberg, Schweiz, 15. September 2022.
-
André, Amandine; Freimüller Leischtfeld, Susette; Mischler, Sandra; Hecht, Katrin; Stäheli, Luca; Rüegg, Ramona; Kinner, Mathias; Buller, Rebecca; Chetschik, Irene; Miescher Schwenninger, Susanne; Müller, Nadina,
2022.
Mycotoxins reduction strategies to reintroduce grain side product streams into the food value chain.
In:
20th ICC Conference, Vienna, Austria, 5-7 July 2022.
-
Chetschik, Irene,
2022.
In:
10th Round Table Cocoa, Hamburg, Germany, 2-3 June 2022.
-
Ullrich, Lisa; Neien, Silva; Chatelain, Karin; Kneubühl, Markus; Hühn, Tilo; Steinhaus, Martin; Chetschik, Irene,
2021.
In:
International Chemical Congress of Pacific Basin Societies (Pacifichem), online, 16-21 December 2021.
-
Chetschik, Irene; Chatelain, Karin,
2021.
In:
9. Runder Tisch Kakao : Nacherntebehandlung, Kakaobohnenqualität und Sensorikstandards: wie ist der Stand?, Hamburg (online), 3. Juni 2021.
-
Chetschik, Irene; et al.,
2020.
Processing cocoa with water : new insights into aroma formation.
In:
Book of Abstracts.
ACS Fall 2020 Virtual Meeting and Expo, San Francisco (United States), 17-20 August 2020.
American Chemical Society.
-
Schlüter, Ansgar; Hühn, Tilo; Rohn, Sascha; Chetschik, Irene,
2019.
In:
12th Wartburg Symposium : book of abstracts.
12th Wartburg Symposium on Flavor Chemistry & Biology, Eisenach, Germany, 21-24 May 2019.
-
Chetschik, Irene; Ullrich, Lisa; Schlüter, Ansgar; Chatelain, Karin; Hühn, Tilo,
2019.
Flavour characterisation of chocolate & cocoa products produced by novel processing techniques.
In:
Cocotea2019 : book of abstracts.
Fifth International Congress on Cocoa Coffee and Tea 2019, Bremen, 26th - 28th June 2019.