Publications
Institute for Food and Beverage Innovation
The publications are arranged according to their topic:
Process design ¦ food chemistry ¦ food perception ¦ food technology ¦ packaging ¦ QM and food law ¦ food microbiology ¦ food biotechnology ¦ nutrition
Food chemistry
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Huber, Petra; Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Julius, Nina,
2018.
How far can we predict sensorial feelings by instrumental modelling?.
In:
43rd National SICC Congress and 2nd IPCE Conference, Sestri Levante, Italy, 3-5 June 2018.
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Huber, Petra; Bongartz, Annette; Cezanne, Marie-Louise; Julius, Nina,
2018.
How far can we predict sensorial feelings by instrumental modeling?.
IFSCC Magazine.
1(21), pp. 13-18.
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Pedan, Vasilisa; Fischer, Norbert; Bernath, Konrad; Hühn, Tilo; Rohn, Sascha,
2017.
Food Chemistry.
214, pp. 523-532.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.07.094
-
Pedan, Vasilisa; Weber, Carlo; Do, Tiên; Fischer, Norbert; Reich, Eike; Rohn, Sascha,
2017.
HPTLC fingerprint profile analysis of cocoa proanthocyanidins depending on origin and genotype.
Food Chemistry.
267, pp. 277-287.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.08.109
-
Bongartz, Annette; Popp, Martin; Schneller, Reinhard; Oberg, Dieter,
2016.
.
In:
Boskou, Dimitrios; Clodoveo, Maria Lisa, eds.,
Products from olive tree.
InTech.
pp. 137-155.
Available from: https://doi.org/10.5772/64727
Food perception
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Rohrmann, Sabine; Brombach, Christine,
2017.
Nahrungsergänzungsmittel für Senioren : was brauchen Ihre Bewohner wirklich?.
Verpflegen.
2017(22), pp. 31-33.
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2017.
Ernährungsgewohnheiten, Produktionsmöglichkeiten und Berglandwirtschaft.
In:
Märkte, Partner, News : «Raus aus der Nische, hinein in den Erfolg!», Trogen, Deutschland, 25. April 2017.
-
2017.
Schlank in den Frühling, was tun?.
WädiInfo.
2017(4), pp. 27.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3669
-
2017.
In:
51. Gartenbauwissenschaftliche Jahrestagung, Osnabrück, Deutschland, 1.-4. März 2017.
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2017.
"Essbiografie und Ernährung : Essen in drei Jahrhunderten".
In:
Jährliche Mitgliederversammlung Schweinegesundheitsdienst (SGD), 16. März 2017.
Food technology
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Müller, Claudia; Berger, Verena; Schmutz, Christa; Baumer, Beatrice,
2018.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
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Cabaset, S.; Sych, J.; Brombach, C.,
2018.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
-
Müller, Claudia; Berger, Verena,
2018.
Der Menü-Nachhaltigkeits-Index : Bewertungsgrundlage und Kommunikationsansätze
.
In:
Teitscheid, Petra; Langen, Nina; Speck, Melanie; Rohn, Holger, eds.,
Nachhaltig außer Haus essen : von der Idee bis auf den Teller.
München:
oekom Verlag.
pp. 226-241.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3409
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Krieger, Jean-Philippe; Pestoni, Giulia; Cabaset, Sophie; Brombach, Christine; Sych, Janice Marie; Schader, Christian; Faeh, David; Rohrmann, Sabine,
2018.
Nutrients.
11(1), pp. 62.
Available from: https://doi.org/10.3390/nu11010062
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2018.
Estimation and characterization of different types of vegetarians in a swiss university.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
Packaging
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Yildirim, Selçuk; Kündig, Rene; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
In:
6. GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, Dresden, Deutschland, 27.-29. September 2012.
-
Yildirim, Selçuk; Lohwasser, Wolfgang; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2012.
Development of palladium based oxygen scavenging film for food packaging.
In:
18th IAPRI World Packaging Conference, San Luis Obispo, USA, 18-21 June 2012.
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2012.
Innovations in packaging through the application of nanotechnology.
In:
Nanopack, Seminar on Nanotechnologies for Packaging, Barcelona, Spain, 5 May 2012.
-
Yildirim, Selçuk; Miescher, Susanna,
2012.
Verpackung gegen Lebensmittelverschwendung.
In:
61. Energie und Umwelt Symposium, Winterthur, 2012.
-
2011.
In:
Food and Agriculture COST Action FA0904 Meeting, Skopje, Macedonia, 3 October 2011.
QM and food law
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Food microbiology
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Fieseler, Lars; Schmitter, Sibylle; Teiserskas, Justinas; Loessner, Martin J.,
2012.
Rhamnose-inducible gene expression in Listeria monocytogenes.
PLOS ONE.
7(8), pp. e43444.
Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0043444
-
Fieseler, Lars; Loessner, Martin; Hagens, Steven,
2011.
Bacteriophages and food safety
.
In:
Lacroix, Christophe, ed.,
Protective cultures, antimicrobial metabolites and bacteriophages for food and beverage biopreservation.
Oxford:
Woodhead Publishing.
pp. 161-178.
Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition ; 201.
Available from: https://doi.org/10.1533/9780857090522.1.161
-
Heller, Knut; Loessner, Martin; Fieseler, Lars,
2011.
1. Auflage.
Hamburg:
Behr.
ISBN 978-3-89947-594-4.
-
Born, Yannick; Fieseler, Lars; Marazzi, Janine; Lurz, Rudi; Duffy, Brion; Loessner, Martin J.,
2011.
Applied and Environmental Microbiology.
77(17), pp. 5945-5954.
Available from: https://doi.org/10.1128/AEM.03022-10
-
Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2011.
In:
Milchkonferenz 2011, Society of Milk Science, Bern, 12-13 September 2011.
Food biotechnology
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Nutrition
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2018.
Fleischkonsum in der Schweiz heute : einige Überlegungen dazu.
WädiInfo.
2018(2), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3664
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Cabaset, S.; Sych, J.; Brombach, C.,
2018.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
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Krieger, Jean-Philippe; Pestoni, Giulia; Cabaset, Sophie; Brombach, Christine; Sych, Janice Marie; Schader, Christian; Faeh, David; Rohrmann, Sabine,
2018.
Nutrients.
11(1), pp. 62.
Available from: https://doi.org/10.3390/nu11010062
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2018.
.
In:
Stiftung Dr. Rainer Wild, ed.,
Essbiografie : Annäherungen an die individuellen Ernährungsgewohnheiten.
Heidelberg:
Wild-Stiftung.
pp. 73-93.
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2018.
Estimation and characterization of different types of vegetarians in a swiss university.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.