Publications
Institute for Food and Beverage Innovation
The publications are arranged according to their topic:
Process design ¦ food chemistry ¦ food perception ¦ food technology ¦ packaging ¦ QM and food law ¦ food microbiology ¦ food biotechnology ¦ nutrition
Process design
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2002.
Extraktionspotenzial roter Trauben : Bedeutung des Anbaus und Auswirkungen auf die Weinqualität.
In:
Fortbildungstagung Weinbereitung, Wädenswil, 2002.
Alumni Netzwerk Wädenswil.
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Bernath, Konrad; Egli, Thomas; Männle, Frank; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2002.
Mikrooxigenation bei Rotweinen mit mittlerem Polyphenolgehalt - Pinot noir und Pinot meunier [paper].
In:
13. Internationales Oenologisches Symposium.
13. Internationales Oenologisches Symposium, Montpellier, 9.-12. Juni 2002.
Breisach:
Internationale Vereinigung für Oenologie, Betriebsführung und Weinmarketing.
pp. 595-607.
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo; Höchli, Ueli,
2002.
Obst- und Weinbau.
2002(25), pp. 661-664.
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
2000.
Obst- und Weinbau.
2000(11), pp. 236-239.
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Bättig, Hans; Rudnicki, Fritz; Pfliehinger, Marco; Hühn, Tilo,
1999.
In:
Weltweinbau und Märkte.
24. Weltkongress für Rebe und Wein, 1999.
L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV).
pp. 223-230.
Food chemistry
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Chetschik, Irene; André, Amandine,
2021.
Fibre-type hemp in the food and beverage industry : from the field to the molecule of interest.
Transfer English edition.
2021(1), pp. 10.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-23225
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Chetschik, Irene; Chatelain, Karin,
2021.
In:
9. Runder Tisch Kakao : Nacherntebehandlung, Kakaobohnenqualität und Sensorikstandards: wie ist der Stand?, Hamburg (online), 3. Juni 2021.
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2020.
“Seeing is believing” – what about feeling? : a sensory-driven formulation concept.
In:
Forum Cosmeticum, Berlin, Germany (hybrid), 28-29 October 2020.
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Huber, Petra; Feusi, Yves; Cezanne, Marie-Louise,
2020.
Identification of sensory core factors to optimize product quality and customer satisfaction [poster].
In:
31st IFSCC Congress, Yokohama, Japan, 20-23 October 2020.
Yokohama:
Society of Cosmetic Chemists of Japan (SCCJ).
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Mathis, Beat; Häfele, Martin; Flüeler, Thomas; Gerber, Oliver,
2020.
Aromaverluste in Obstsaft und Obstwein durch Schönung und Filtration.
In:
Seminar Schweizer Obstverwerter, 2020.
Food perception
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2018.
Foodtrends und unser Essverhalten von morgen aus Sicht der Forschung.
In:
Volkshochschule Mittelthurgau: Agrarzyklus 1. Teil, Weinfelden, 8. und 15. Januar 2018.
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2018.
Nudges, die kleinen "Schubser" für ein gesundes Essen.
WädiInfo.
2018(1), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3652
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2017.
Zimt, ein wichtiges Weihnachtsgewürz.
WädiInfo.
2017(11), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3681
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2017.
Clevere Speisewahl : Nudging in der KiTa- und Schulverpflegung.
In:
3. Fachtagung KiTa- und Schulverpflegung, Leipzig, 6. November 2017.
Available from: https://www.vernetzungsstelle-sachsen.de/files/2017/11/Prof.-Brombach_Clevere-Speisenwahl-Nudging.pdf
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Brombach, Christine; Kasten, Friederike,
2017.
Der Küchengarten : (H)Ort für gesundes Essen.
Ernährungs Umschau.
2017(11), pp. 47-50.
Food technology
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Berger, Verena; Müller, Claudia,
2020.
Wie nachhaltig ist mein Menü?.
fmpro service.
2020(1), pp. 10-11.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-19980
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Schmid, Tamara; Baumer, Beatrice; Rüegg, Ramona; Näf, Patrick; Kinner, Mathias; Müller, Nadina,
2020.
International Journal of Food Science & Technology.
55(8), pp. 2990-2999.
Available from: https://doi.org/10.1111/ijfs.14564
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Geiger, Philippe; Buchli, Jürg; Rüegg, Ramona; Müller, Nadina,
2020.
Evaluation of the effect of a novel membrane filtration system on the life span of frying oil.
International Journal of Food Science & Technology.
56(4), pp. 1844-1854.
Available from: https://doi.org/10.1111/ijfs.14811
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Sych, Janice; Kaelin, Ivo; Inanir, Dilara; Faeh, David; Pestoni, Giulia; Mueller, Nadina; Rohrmann, Sabine,
2020.
In:
13th European Nutrition Conference, Dublin, Ireland, 15-18 October 2019.
Cambridge University Press.
pp. E301.
Available from: https://doi.org/10.1017/S0029665120002499
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Rohrmann, Sabine; Pestoni, Giulia; Krieger, Jean-Philippe; Faeh, David; Sych, Janice Marie; Chatelan, Angeline; Bochud, Murielle,
2020.
menuCH - wie ernährt sich die Schweiz.
Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin.
2020(1), pp. 20-22.
Available from: https://www.rosenfluh.ch/media/ernaehrungsmedizin/2020/01/menuCH-wie-ernaehrt-sich-die-Schweiz.pdf
Packaging
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Lamberti, Manuela; Bärtschi, Katharina; Yildirim, Selçuk,
2013.
In:
iFood13 - Innovation Food Conference, Hannover, Germany, 8-10 October 2013.
Hannover:
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Flury, Christine; Kinner, Mathias; Yildirim, Selçuk; Kleinert, Michael; Schönlechner, Regine,
2013.
Optimisation of gluten-free pasta – improvement of the nutritional quality [poster].
In:
3rd International Symposium on Gluten-Free Cereal Products and Beverages (GF13), Vienna, Austria, 12-14 June 2013.
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Kündig, Rene; Renke, Nadine; Wahrenberger, Priska; Kleinert, Michael; Kinner, Mathias; Yildirim, Selçuk,
2013.
Use of an oxygen scavenger to prolong the shelf life of part baked bread [poster].
In:
26th IAPRI Symposium on Packaging, Espoo, Finland, 10-13 June 2013.
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Renke, Nadine; Kündig, Rene; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael; Yildirim, Selçuk,
2013.
«Bake & pack» - Backwarenverpackungen unter der Lupe.
In:
easyFairs Verpackung Schweiz 2013, Zürich, 17.-18. April 2013.
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Yildirim, Selçuk; Eberhard, Sandra; Gsell, Vanessa; Renke, Nadine,
2013.
Development and characterization of palladium based oxygen scavenger packaging film.
In:
Food and Agriculture COST Action FA0904 Meeting, Wädenswil, 21-22 March 2013.
QM and food law
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2009.
Europäisierung des schweizerischen Lebensmittelrechts.
Transfer.
2009(2), pp. 5.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-9859
Food microbiology
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Born, Yannick; Fieseler, Lars,
2016.
The effectiveness of T5-like phages to control Salmonella enterica.
In:
3rd International Conference «Bacteriophages», Moscow, Russia, 13-15 October 2016.
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Born, Yannick; Bosshard, Lars; Duffy, Brion; Loessner, Martin; Fieseler, Lars,
2015.
Protection of Erwinia amylovora bacteriophage Y2 from UV-induced damage by natural compounds.
Bacteriophage.
5(4), pp. e1074330.
Available from: https://doi.org/10.1080/21597081.2015.1074330
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Born, Yannick; Fieseler, Lars,
2015.
A bacteriophage cocktail to control Salmonella Typhimurium [poster].
In:
21st Biennial Evergreen International Phage Biology Meeting, Olympia, USA, 2-7 August 2015.
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Born, Yannick; Knecht, Leandra; Pelludat, Cosima; Duffy, Brion; Loessner, Martin; Fieseler, Lars,
2015.
Bakteriophagen zur Bekämpfung von Feuerbrand [poster].
In:
1. Nationale Tagung - Gemeinsam gegen Feuerbrand, Wädenswil, 2015.
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kuhn, Roger; Kauf, Peter; Schmid, Jürg; Krapf, Tamara; Fieseler, Lars,
2015.
Fäkalindikatoren im Trinkwasser nachweisen.
Alimenta.
Food biotechnology
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Mischler, Sandra; Kinner, Mathias; Wolter, Anika; Kleinert, Michael; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne,
2015.
Screening for β-D-glucan producing lactic acid bacteria isolated from environmental sources [poster].
In:
VIth Sourdough and Cereal Fermentation Symposium, Nantes, France, 30 September - 2 October 2015.
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Haefeli, Deborah; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
Broad and complex anti-Listeria activity among meat and fish isolates of lactic acid bacteria.
In:
2nd International Symposium on Fermented Meat, Valencia, Spain, 20-23 October 2014.
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Meile, Leo; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Freimüller Leischtfeld, Susette; Bärtschi, Katharina; Romanens, Edwina; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
Development of a lab-scale model system for the cocoa bean fermentation.
In:
Choco Tec 2014 - der Schokoladenkongress des Jahres, Köln, Deutschland, 9.-11. Dezember 2014.
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Schwendimann, Livia; Miescher Schwenninger, Susanne,
2014.
In:
7. Symposium: Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittel‐Mikrobiologie, Lemgo, Germany, 1-2 July 2014.
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Lacroix, Christophe; Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Kleinert, Michael,
2014.
In:
3rd International Vitamin Conference (IVC), Washington DC, USA, 12-15 May 2014.
Nutrition
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2018.
Küchengarten und (H)Ort für gesundes Essen.
In:
Spezialitätenmarkt Wädenswil, Wädenswil, 12. Mai 2018.
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Steinemann, Nina; Grize, Leticia; Pons, Marco; Rothe, Thomas; Stolz, Daiana; Turk, Alexander; Schindler, Christian; Brombach, Christine; Probst-Hensch, Nicole,
2018.
Associations between dietary patterns and post-bronchodilation lung function in the SAPALDIA cohort.
Respiration.
95(6), pp. 1-10.
Available from: https://doi.org/10.1159/000488148
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2018.
WädiInfo.
2018(5), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3667
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2018.
WädiInfo.
2018(4), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3666
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2018.
Ernährungskommunikation und zunehemende Komplexität : Herausforderungen und Chancen.
In:
Symposium der Kompetenzcluster der Ernährungsforschung in Deutschland, München, Deutschland, 12. März 2018.