Publications
Institute for Food and Beverage Innovation
The publications are arranged according to their topic:
Process design ¦ food chemistry ¦ food perception ¦ food technology ¦ packaging ¦ QM and food law ¦ food microbiology ¦ food biotechnology ¦ nutrition
Process design
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Flüeler, Thomas; Bill, Roland,
1999.
Praxisaspekte verschiedener Methoden zur Weinentsäuerung.
In:
Fortbildungstagung Weinbereitung, Wädenswil, 1999.
Alumni Netzwerk Wädenswil.
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas; Hühn, Tilo,
1999.
Obst- und Weinbau.
1999(24), pp. 583-586.
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Bernath, Konrad; Flüeler, Thomas,
1998.
In:
Fortbildungstagung Weinbereitung, Wädenswil, 1998.
Alumni Netzwerk Wädenswil.
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Hühn, Tilo; Sponholz, Wolf-Rüdiger; Gafner, Jürg,
1997.
Einflussfaktoren der vorzeitigen und untypischen Weinalterung.
Obst- und Weinbau.
1997(25), pp. 636-638.
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Flüeler, Thomas; Bernath, Konrad,
1996.
Einfluss der Temperaturführung und Abpresszeitpunkt auf Ostschweizer Blauburgunder.
In:
Fortbildungstagung Weinbereitung, Wädenswil, 1996.
Alumni Netzwerk Wädenswil.
Food chemistry
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André, Amandine; Leupin, Marianne; Kneubühl, Markus; Pedan, Vasilisa; Chetschik, Irene,
2020.
Plants.
9(12), pp. 1740.
Available from: https://doi.org/10.3390/plants9121740
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Pedan, Vasilisa; Stamm, Elisa; Do, Tiên; Holinger, Mirjam; Reich, Eike,
2020.
HPTLC fingerprint profile analysis of coffee polyphenols during different roast trials.
Journal of Food Composition and Analysis.
94(103610).
Available from: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103610
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Chetschik, Irene; et al.,
2020.
Processing cocoa with water : new insights into aroma formation.
In:
Book of Abstracts.
ACS Fall 2020 Virtual Meeting and Expo, San Francisco (United States), 17-20 August 2020.
American Chemical Society.
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Reichmuth, Nadine; Huber, Petra; Ott, Roman,
2019.
High-acyl gellan gum as a functional polyacrylate substitute in emulsions.
SOFW Journal.
145(12), pp. 36-40.
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Häfele, Martin; Flüeler, Thomas; Gerber, Oliver; Chetschik, Irene; Casty, Bettina; Daniel, Z'graggen; Konrad, Bernath; Hühn, Tilo,
2019.
Rhabarbersaft als biologische Möglichkeit der Enzymkontrolle bei der Herstellung von Apfelsäften.
Flüssiges Obst.
2019(11), pp. 388-392.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-19116
Food perception
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2017.
Heisse Suppen halten Leib und Seele zusammen.
WädiInfo.
2017(10), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3680
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2017.
Essen - was uns gut tut. Mineralien, Vitamine und Co. Für unsere Knochen ist es nie zu spät!.
In:
Patientenkongress Welt-Osteoporosetag, Mainz, Deutschland, 20. Oktober 2017.
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2017.
Ernährungstrends : vegetarisch-vegan-fleischreich «frei von»…was sind die Folgen?.
In:
21. Tag der Landjugend, St.Gallen, 15. Oktober 2017.
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2017.
Challenges in the real world - the culture of eating : lecture at SMARTACT meeting 2017.
In:
SMARTACT Meeting, Konstanz, Deutschland, 10-12 October 2017.
Universität Konstanz.
Available from: http://streaming.uni-konstanz.de/fileadmin/mkz/fileserver/download/SMARTact_Diverse_2017-10-11_04_audio.mp3
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2017.
WädiInfo.
2017(9), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3679
Food technology
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Bender, Denisse; Gratz, Maximilian; Vogt, Silvan; Fauster, Thomas; Wicki, Beata; Pichler, Stefanie; Kinner, Mathias; Jäger, Henry; Schoenlechner, Regine,
2019.
Ohmic heating - a novel approach for gluten-free bread baking.
Food and Bioprocess Technology.
Available from: https://doi.org/10.1007/s11947-019-02324-9
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Miescher, Susanna; Yildirim, Selçuk,
2019.
In:
29th IAPRI Symposium on Packaging, Enschede, The Netherlands, 11 - 14 June 2019.
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Inanir, Dilara; Kaelin, Ivo; Müller, Claudia; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie,
2019.
In:
Lebensjahre in Gesundheit – was leistet die Ernährung? : Abstractband zum 56.Wissenschaftlichen Kongress.
56.Wissenschaftlichen Kongress Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Giessen, Deutschland, 19.-21. März 2019.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
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Pestoni, Giulia; Krieger, Jean-Philippe; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Rohrmann, Sabine,
2019.
Nutrients.
11(1), pp. 126.
Available from: https://doi.org/10.3390/nu11010126
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Müller, Claudia; Egeler, Gian-Andrea,
2019.
In:
56.Wissenschaftlichen Kongress Deutsche Gesellschaft für Ernährung, Giessen, Deutschland, 19.-21. März 2019.
pp. 68.
Packaging
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Adlhart, Christian; Renke, Nadine; Yildirim, Selçuk; Staudenmaier, Reto,
2013.
High gas permeable food contact layer by electrospun nanofibers [poster].
In:
Proceedings of the International Workshop : Development of safe PNFP and development of strategies to identify any critical interaction of PNFP with food.
International Workshop : Development of Safe PNFP and Development of Strategies to Identify any Critical Interaction of PNFP with Food, Wädenswil, 2013.
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Adlhart, Christian; Yildirim, Selçuk,
2013.
In:
International Workshop in Electrospinning Applied to Food Packaging, Valencia, Spain, 2013.
CSIC.
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Yildirim, Selçuk; Renke, Nadine,
2013.
Packaging gets active : development of a novel oxygen scavenging film for food packaging.
In:
International Food Packaging Congress, Chamber of Chemical Engineers, Izmir, Turkey, 10 April 2013.
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Yildirim, Selçuk; Kündig, Rene; Renke, Nadine; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael,
2013.
In:
Tagung für Arbeitsgemeinschaft für Getreideforschung (AGF), Bingen, Deutschland, 2013.
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2012.
Verpackung gegen Lebensmittelverschwendung.
In:
Zibelemärit-Tagung, Bern, 27. November 2012.
QM and food law
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Food microbiology
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Born, Yannick; Klumpp, Jochen; Zurfluh, Katrin; Duffy, Brion; Loessner, Martin; Fieseler, Lars,
2015.
Implications of the phage depolymerase DpoL1 on Erwinia amylovora [poster].
In:
21st Biennial Evergreen International Phage Biology Meeting, Olympia, USA, 2-7 August 2015.
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2015.
Nachweis und Kontrolle der Keimbelastung im Lebensmittel.
Lebensmittel-Technologie.
2015(4), pp. 12-13.
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Fieseler, Lars; Doyscher, Dominik; Loessner, Martin; Schuppler, Markus,
2014.
Acanthamoeba release compounds which promote growth of Listeria monocytogenes and other bacteria.
Applied Microbiology and Biotechnology.
98(7), pp. 3091-3097.
Available from: https://doi.org/10.1007/s00253-014-5534-9
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Fieseler, Lars; Klumpp, Jochen,
2014.
A cocktail of two bacteriophages is required to control Salmonella in vitro.
In:
Viruses of Microbes (VoM), Zurich, Switzerland, 14-18 July 2014.
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2014.
Bakteriophagen zur Kontrolle von Salmonella Typhimurium in Lebensmitteln.
In:
7. Symposium: Schnellmethoden und Automatisierung in der Lebensmittel‐Mikrobiologie, Lemgo, Germany, 1-2 July 2014.
Food biotechnology
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Sych, Janice Marie; Kinner, Mathias; Popp, Martin; Miescher Schwenninger, Susanne; Bongartz, Annette; Kleinert, Michael,
2013.
Guiding the development of multi-functional ingredients for bakery products : an overview [poster].
In:
Wädenswiler Lebensmitteltagung: Nachhaltigkeit und Energie in der Lebensmittelkette, Wädenswil, 14. November 2013.
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Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Grattepanche, Franck; Kinner, Mathias; Kleinert, Michael; Lacroix, Christiophe,
2013.
In:
IUNS International Congress of Nutrition (ICN) 2013, Granada, Spain, 15-20 September 2013.
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Fieseler, Lars; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Miescher Schwenninger, Susanne; Kuhn, Roger; Kleinert, Michael,
2013.
Rope in bread : a critical challenge for the bakery industry [poster].
In:
4th MoniQA International Conference, Budapest, Hungary, 26 February - 1 March 2013.
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Hinderling, Christian; Kroslakova, Ivana; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Freimüller Leischtfeld, Susette; Delueg, Stephanie; Miescher Schwenninger, Susanne; Fieseler, Lars,
2012.
In:
1st Swiss International Congress on Industrial Microbiology (MICROSCON), Olten, Switzerland, 16-17 October 2012.
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Lacroix, Christophe; Sych, Janice Marie; Miescher Schwenninger, Susanne; Kleinert, Michael,
2012.
In:
5th International Symposium Sourdough, Helsinki, Finland, 10-12 October 2012.
Nutrition
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Holzmann, Martina; Daniel, Markus; Brombach, Christine,
2018.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
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Bosbach, Lisa; Glei, Michael; Brombach, Christine,
2018.
Essbiografie im Verlauf von Generationen [poster].
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
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2018.
Essen im Generationenverlauf : eine qualitative Mehrgenerationenstudie [poster].
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3531
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Holzmann, Martina; Daniel, Markus; Brombach, Christine,
2018.
Die Entwicklung eines Selbst-Beurteilungstools für Cateringfirmen im Bereich der Schulverpflegung [poster].
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
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Marx, Kerstin; Dawczynski, Christine; Lorkowski, Stefan; Brombach, Christine,
2018.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.