Publications
Institute for Food and Beverage Innovation
The publications are arranged according to their topic:
Process design ¦ food chemistry ¦ food perception ¦ food technology ¦ packaging ¦ QM and food law ¦ food microbiology ¦ food biotechnology ¦ nutrition
Food chemistry
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Food perception
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Brombach, Christine; Landmann, Marianne; Ziesemer, Katrin; Bartsch, Silke; Winkler, Gertrud,
2017.
Healthy food choice and dietary behavior in the elderly
.
In:
Watson, Ronald Ross, ed.,
Nutrition and functional foods for healthy aging.
London:
Academic Press.
pp. 101-110.
Available from: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-805376-8.00011-3
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2017.
Meals and eating practices within a multi-generational approach : a qualitative insight study.
International Journal of Clinical Nutrition & Dietetics.
3(122), pp. 1-6.
Available from: https://doi.org/10.15344/2456-8171/2017/122
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Schader, Christian; Müller, Adrian; Brombach, Christine,
2017.
Nachhaltige und gesunde Ernährung: Mehr Synergien als Zielkonflikte.
Schweizer Zeitschrift für Ernährungsmedizin.
2017(2), pp. 12-16.
Available from: https://www.rosenfluh.ch/media/ernaehrungsmedizin/2017/02/Nachhaltige-und-gesunde-Ernaehrung-Mehr-Synergien-als-Zielkonflikte.pdf
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Steinemann, Nina; Grize, Leticia; Ziesemer, Katrin; Kauf, Peter; Probst-Hensch, Nicole; Brombach, Christine,
2017.
Relative validation of a food frequency questionnaire to estimate food intake in an adult population.
Food & Nutrition Research.
61(1305193), pp. 1305193.
Available from: https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1305193
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Brombach, Christine; Flückiger, Stefan; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie; Schneider, K.; Lang, N.; Stolze, M.; Kopainsky, B.; Müller, A.; Frischknecht, R.; Stucki, M.; Schader, C.,
2017.
Sustainable and healthy diets : trade-offs and synergies [poster].
In:
16. Dreiländertagung der DGEM, AKE und GESKES, Zürich, 29. Juni - 2. Juli 2017.
Food technology
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Martin, Manuel; Berger, Verena; Müller, Claudia,
2017.
Impact.
(39), pp. 50-52.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-1742
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Müller, Claudia; Städeli, Carolina; Beretta, Claudio; Buchli, Jürg,
2017.
Rüstabfälle - Vergleich Gastronomie und Verarbeitungsindustrie [poster].
In:
Proceedings of the German Nutrition Society, Abstractband zum 54. Wissenschaftlichen Kongress.
54. Jahreskonferenz der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Kiel, Deutschland, 1.-3. März 2017.
Bonn:
Deutsche Gesellschaft für Ernährung.
Proceedings of the German Nutrition Society ; 23.
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Brombach, Christine; Flückiger, Stefan; Rohrmann, Sabine; Sych, Janice Marie; Schneider, K.; Lang, N.; Stolze, M.; Kopainsky, B.; Müller, A.; Frischknecht, R.; Stucki, M.; Schader, C.,
2017.
Sustainable and healthy diets : trade-offs and synergies [poster].
In:
16. Dreiländertagung der DGEM, AKE und GESKES, Zürich, 29. Juni - 2. Juli 2017.
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2016.
Mahlzeiten im Verlauf von drei Generationen.
In:
Tagung Care Gastronomie, Wangen a.A, 04. November 2016.
-
Müller, Claudia; Stucki, Matthias; Zehnder, Patrizia; Ebker, Jona; Wohlleben, Marie; Baumer, Beatrice,
2016.
Der "Menü-Nachhaltigkeits-Index".
Ernährungs Umschau.
2016(10), pp. 198-205.
Packaging
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Yildirim, Selçuk; Renke, Nadine,
2011.
Früchte und Gemüse.
2011(5), pp. 14.
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Yildirim, Selçuk; Borer, Martine E.; Wenk, Esther; Meinel, Lorenz; Lacroix, Christophe,
2010.
Development of silk fibroin-based beads for immobilized cell fermentation.
Journal of Microencapsulation.
27(1), pp. 1-9.
Available from: https://doi.org/10.3109/02652040802217516
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Yildirim, Selçuk; Konrad, Daniel; Calvez, Ségolène; Drider, Djamel; Prévost, Hervé; Lacroix, Christophe,
2007.
Applied Microbiology and Biotechnology.
77(3), pp. 525-531.
Available from: https://doi.org/10.1007/s00253-007-1188-1
-
Lacroix, Christophe; Yildirim, Selçuk,
2007.
Fermentation technologies for the production of probiotics with high viability and functionality.
Current Opinion in Biotechnology.
18(2), pp. 176-183.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.copbio.2007.02.002
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Yildirim, Selçuk; Ruinatscha, Reto; Gross, Rainer; Wohlgemuth, Roland; Kohler, Hans-Peter E.; Witholt, Bernard; Schmid, Andreas,
2006.
Selective hydrolysis of the nitrile group of cis-dihydrodiols from aromatic nitriles.
Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic.
38(2), pp. 76-83.
Available from: https://doi.org/10.1016/j.molcatb.2005.11.006
QM and food law
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Food microbiology
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Krapf, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne,
2009.
Lebensmittel nicht tierischer Herkunft : Kapitel Kakao und Kakaogetränke
.
In:
Alter, Thomas; Kleer, Josef; Kley, Fritz, eds.,
Handbuch Lebensmittelhygiene.
Hamburg:
Behr.
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Gantenbein-Demarchi, Corinne; Krapf, Tamara,
2009.
Lebensmittel nicht tierischer Herkunft : Kapitel Süsswaren
.
In:
Alter, Thomas; Kleer, Josef; Kley, Fritz, eds.,
Handbuch Lebensmittelhygiene.
Hamburg:
Behr.
-
Benz, Karl; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Penaloza-Inzurieta, Walter; Krapf, Tamara; Diep, Benjamin,
2008.
Reduktion von Salmonellen bei unterschiedlichen Röstparametern.
Lebensmittel-Technologie.
8(6), pp. 10-12.
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Kovalj, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kleinert, Michael,
2007.
"Fadenziehen" in Broten! Ist eine Zunahme der Brotkrankheit zu erwarten?.
Artisan - Das Magazin für Handwerkskunst und Slow Baking.
2007(1), pp. 16-19.
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Kovalj, Tamara; Gantenbein-Demarchi, Corinne; Kleinert, Michael,
2007.
Möglichkeiten zur Verhinderung der Brotkrankheit "Fadenziehen" in Weizenbroten.
Cereal Technology (Getreidetechnologie).
2007(2), pp. 98-101.
Food biotechnology
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Nutrition
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2018.
Estimation and characterization of different types of vegetarians in a swiss university.
In:
55. Wissenschaftlicher Kongress der Deutschen Gesellschaft für Ernährung, Stuttgart, Deutschland, 7.-9. März 2018.
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Latz, Norbert; Brombach, Christine; Eichenauer, Gerhard; Gehling, Johannes; Herzog, Christiane; Kudick, Klaus-Dieter; Ristow, Bianca; Simon, Christa; Sprenger, Stefan; Wiegand, Ronald,
2018.
Fleischerei heute in Lernfeldern : mit Fachenglisch.
5. überarbeitete Auflage, revidierte Ausgabe.
Hamburg:
Verlag Handwerk und Technik.
ISBN 978-3-582-14003-6.
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2018.
Foodtrends und unser Essverhalten von morgen aus Sicht der Forschung.
In:
Volkshochschule Mittelthurgau: Agrarzyklus 1. Teil, Weinfelden, 8. und 15. Januar 2018.
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2018.
Nudges, die kleinen "Schubser" für ein gesundes Essen.
WädiInfo.
2018(1), pp. 21.
Available from: https://doi.org/10.21256/zhaw-3652
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Krieger, Jean-Philippe; Chatelan, Angeline; Pestoni, Giulia; Sych, Janice Marie; Faeh, David; Bochud, Murielle; Rohrmann, Sabine,
2018.
Bulletin nutritionnel suisse.
2019, pp. 24-40.
Available from: https://doi.org/10.24444/blv-2018-0211